A konyhák királynője: a sütő!


Minden nő álma egy gyönyörű konyha – ez persze csak egy nagyon túlzó általánosítás, de sok nő beszámolt már arról, hogy amikor eljutott arra a pontra, hogy családot alapítson, gyerekeket szüljön, akkor felerősödtek a háziasszonyi szenvedélyei, és bizony a konyhában is szorgosabbá vált. Megint sok nő pedig már ezt megelőzően imádott a konyhában serénykedni: ezt én is elmondhatom magamról, ugyanis már gyerekként is szerettem sütni, és később is szenvedélyes kis szakács voltam, bár csak az egyetem után jutottam el oda, hogy a főzésmesterség művészi fokára hágjak, és hobbiszakácsként megörvendeztessem magamat minden ebéd után. S bár az első, amit az ember nagy gonddal kiválaszt, az  a szakácskönyv, majd a serpenyő, majd a különféle egyéb edények, de minden nő konyhájának a sütő a királynője! Na de mégis hogyan választható ki konyhánk tűzhely csodája? 

A főzőlap választék manapság már meglehetősen széles, de a széles választékon belül nem árt, ha tisztában vagyunk három nagyobb fogalommal: gáz-, kerámialapos-, indukciós főzőlap. Mikor elképzelem a konyhámat, úgy képzelem, hogy egy indukciós főzőlapos tűzhely áll benne. Nem csak azért, mert ez a legmodernebb, hanem mert energiatakarékosság és tisztítás szempontjából is ez a legelőnyösebb választás!

A gáz főzőlap esetében ugyanis nyílt lánggal kell számolnunk, mely meglehetősen sok kellemetlenséggel és veszéllyel járhat. Nekünk korábban otthon mindig ilyen volt, és csak a baj volt vele… amikor gyufával kellett begyújtani, mert nem működött rendesen, vagy amikor kicsit kifutott az étel és az a pofátlan ráégette a zománcra… szóval számos kellemetlenség adódhat vele, és ráadásul a gyerekek miatti s félni kellett, nem szabadott egy percre sem otthagyni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb háztartási baleset a konyhában történik, pláne, ha kigyullad a ház, mert a tűzhely fellángolt.

A kerámialapos főzőlap esetében pedig az a gond, hogy bár nincs nyílt láng, de a lap felmelegszik, és tud égési sebeket okozni. Hőtakarékosság szempontjából legalább annyira pazarló mint a gáz, hiszen a melegítőfelületek kifelé is adlak le hőt, azaz nem csak az edényt melegítik, részben emiatt pedig erre  is könnyen ráég a kifröccsent étel.

Az indukciós főzőlap előnye ezzel szemben számos pontban kifejezhető: például nem hogy nem nyílt lánggal működik, de még ráadásul nem is pocsékol energiát, ugyanis kizárólag a ráhelyezett vastartalmú edényeket melegíti, azaz az edény melegségétől fő meg az étel. Emiatt a kicseppenő anyagok sem égnek rá a sütő felszínére, ha a gyermek hozzáérne a sütőhöz, nem égeti meg a kezét, ugyanis az fel sem melegszik. Merem kijelenteni, hogy az indukciós főzőlap a konyhák királynője!