Befejezték az etilén-oxidot szállító tartálykocsi műszaki mentését Tuzsérnál


Befejeződött a múlt héten árokba borult, etilén-oxidot szállító tartálykocsi műszaki mentése Tuzsér és Komoró közötti szakaszon – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Dóka Imre elmondta, a kamionban szállított 22 tonnányi veszélyes anyag több mint kilencven százalékát a múlt héten már sikerült a helyszínen átfejteni. A tartályban maradt anyag megsemmisítését ezen a héten kedden kezdte el a szállítmányozó céggel kapcsolatban lévő, Németországból érkezett speciális mentőcsoport, amely a helyszínen felépített égetőrendszerrel semmisítette meg az anyag maradékát.
A technológia sem a környezetre, sem az egészségre nem jelentett veszélyt, a munkálatok folyamatos tűzoltói és iparbiztonsági felügyelet mellett zajlottak, a katasztrófavédelmi mobil labor mindvégig ellenőrző méréseket végezett – hangsúlyozta a szóvivő. A nyíregyházi, a záhonyi és a kisvárdai hivatásos tűzoltók a fáklyázáshoz szükséges technológia telepítésében és a helyszín biztosításában vettek részt, valamint daru segítségével ők emelték ki az árokból az üres tartályt.
Csütörtök délután a tartályt elszállították, így a múlt hét hétfő óta lezárt Tuzsér és Komoró közötti útszakaszon ismét megindult a forgalom.
A kamion Oroszországból Romániába szállította volna a vegyi anyagot, a balesetben a jármű – az MTI információi szerint román állampolgárságú – vezetője a helyszínen életét vesztette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.