Hogyan válasszunk kutyát, ha örökbe szeretnénk fogadni egyet?


Nagyon sok szempont van, amit figyelembe kell venni, ha kutyát szeretnénk örökbe fogadni. Főleg, hogy sokszor nem is tudjuk, hogy milyen kutya passzol hozzánk valójában.

Legtöbbször küllem alapján választanak a leendő gazdik, pedig sokkal inkább az a fontos, hogy ki milyen vérmérsékletű. Egy aktív gazdi mellé például egy belga juhász kutyus dukálhat, hiszen hihetetlen mozgásigénye van, míg egy idősebb vagy sokat dolgozó gazdi mellé egyáltalán nem javasolt egy ilyen kutya. Fontos az is, hogy gyermekeink biztonságát tartsuk szem előtt, így ekkor érdemes nyugodt vagy kistestű kutyát családtagul fogadni. Át kell gondolni, hogy kisebb testű vagy nagyobb testű kutyát szeretnénk, és az sem mindegy, hogy lakásban vagy családi házban élünk. Az is fontos szempont, hogy otthon vannak-e már házi kedvencek, hiszen nekik is el kell fogadni a jövevényt.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy aki örökbefogad egy kutyát, az akár 10-15 évre szóló elköteleződést jelent.

Az állatmenhelyeken segítséget is kapunk, legyen szó általános higiéniai szaktanácsadásról, például, hogy mennyi időnként kell féreghajtani a kutyust, milyen védőoltásokat kell adni neki és mikor, illetve a táplálkozással kapcsolatban is kaphatunk segítséget, hogy milyen tápot kell adni és mennyit. Összességében, hogy mikre kell figyelni a tartás kapcsán.

Az biztos, hogy ha egy kutya kerül a családba, az egy hosszú távú elköteleződést jelent, de rengeteg örömöt és boldogságot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük