Mi az a szótárgép?


A szótárgép, avagy ahogy a külföldi eszközöket hívják: “fordító gép”, “elektronikus szótár”  tulajdonképpen egy olyan eszköz, mely segíti a turistákat abban, hogy egy idegen nyelvű környezetben is elboldoguljanak anélkül, a nyelvi akadályok okozta kellemetlenségek meggátolnák őket abban, hogy szót értsenek a környezetükben levőkkel.

Nem beszélgetünk minden nyelvet, így nem meglepő az sem, hogy ha egyszer-egyszer olyan helyzetbe kerülünk egy idegen országban, hogy nem igen tudjuk, hogy miképp lábalhatnánk ki belőle, és hogy nem tudjuk hogyan érethetnénk meg magunkat. Ez nem feltétlenül a mi nyelvi inkompetenciánkból adódik, lehet, hogy az adott országban alacsony az angolt biztosan beszélők száma. Ilyenkor jön jól a szótárgép, mely egy olyan mobil nagyságú eszköz, melybe belemondhatjuk saját nyelvünkön a mondatokat, és azt meglehetősen pontosan átfordítja bármely célnyelvre, mely a rendszerében megtalálható.

Egy jól felszerelt fordítógép manapság akár 30 nyelvet is tárol. Egy nagyobb szótár akár nyelvenként 100 000 szót is ismer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.