Mi lenne, ha a méhek kipusztulnának?


A méhek a világ minden táján megtalálhatók. Számos faj létezik, különféle méretben fordulnak elő, és nagyobb szerepet töltenek be az élelmiszertermesztésben, mint gondolnánk. Ugyanis a méhek nem csak a méztermelésben, hanem a virágos növények beporzásában is nagy szerepet játszanak. A beporzás révén az élelmiszereink harmadáról gondoskodnak.

Albert Einsteinnek tulajdonítják azt az idézetet, miszerint ha a méhek kipusztulnának, akkor az emberiségnek már csak négy éve lenne hátra. Bár nem bizonyított, hogy ez tényleg így lenne –e, de az valószínű, hogy nem sokkal élnénk túl a méheket, hiszen az élelmiszermennyiségünk jelentősen csökkenne.

Miért foglalkozunk a kérdéssel? Az ökoszisztéma problémái miatt a méhek száma évről évre csökken. Ennek oka a szakemberek szerint abban keresendő, hogy a különböző rovarirtó szerek és a gyomnövényekkel együtt kiirtott gyógynövények számának csökkenése hozzájárul a méhek immunrendszerének romlásához. A méhek az evolucionista álláspont szerint egy több tízezer éves faj, mely eddig mindent képes volt átvészelni, de a mai vegyszerekkel teli levegő összezavarja a finom motorikájukat, melynek hatására elvesztik a tájékozódó képességüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.