Mindenki nagyon várja már a Vikingek s5 második felét!


A Vikingek egy népszerű televíziós sorozat, melynek már az 5. évadát is elkezdték az idei évben, azonban hogy fokozzák a feszültségeket, félbehagyták, és a befejező 10 részt csak majd novemberben láthatja a közönség. 

A sorozatot egyébként a History Channel készítette, és lévén, hogy a csatorna megbízható történelmi adatokat igyekszik közvetíteni, a Vikingek alapvetően fiktív elemeket tartalmazó cselekményét is valós történelmi események kereteibe foglalták, egyedül álló módon meghagyva a néző számára az önálló véleményalkotás lehetőségét, és a történelmi “tényekkel” kapcsolatos értékítélet meghozatalának lehetőségét is.

A sorozatot hosszú ideig a főhős, Ragnar Lothbrok nevéhez kötöttük, az évadok során azonban a hős élete nagy és végzetes fordulatokat vett, míg végül a negyedik évad közepén elbúcsúztunk tőle. A hős számára élete egyik legnagyobb dicsősége nem más volt, mint az, hogy számos fia született, szám szerint a sorozatban öt. Ez az öt fiú férfivá érve szintén nagy harcossá vált, bár közülük is kiemelkedik az első feleségétől született Björn, és a második házasságából született Ivar, akiknek a nevéhez nem csak számos hódítás köthető, hanem még “eposzi jelzőket” is kaptak. A három másik fiú pedig a helyét keresi, bár egyikük meglehetősen rövid életű volt.

A negyedik évad felétől már az ő kalandjaikat kísérhettük figyelemmel, bár itt még szorosan kötődtek a tetteik apjuk emlékéhez. Az ötödik évadban már sokkal jobban tudtak érvényesülni személyes érdekeik, önálló döntéseik és kapcsolataik. A korábbiaknál jóval kegyetlenebb, véresebb jelenetekre is sor került, ugyanis szembetaláljuk magunkat a személyes küldetését megtaláló Ivarral, aki mozgásképtelensége ellenére, sőt talán épp ebből táplálkozva mindent megtesz, hogy a vikingek igazi hadvezérévé váljon, kiváló taktikai képességei és fanatikussága révén, valamint apja hírnevének használása révén komoly előnyökre tesz szert, és idősebb testvérein is felülemelkedik. Így válik Csonttalan Ivárrá, aki rettegett nem csak Angliában, hanem saját otthonában is. Bár Ivar a legbüszkébb apja hajdani nagyságára, mégis ő az, aki a legkevésbé hasonlít apjára: vérszomja, és a viking istenek iránti vak elkötelezettsége, illetve kisebbségi komplexusából fakadó kegyetlen, uralmi vágya merőben megkülönbözteti őt bárki mástól.  Féltestvére Björn inkább apja nevelése, így elsősorban a felfedezés vágya mozgatja. Célja, hogy új világokat fedezzen fel, és hogy messzi tengerekre hajózzon.

Az ötödik évad befejező szakaszában az Ivar által kirobbantott polgárháború végkimenetelét nézhetjük végig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.